Kadirli EMSA Sigorta Olarak, 2015 Yılından Bu Yana Müşterilerimize Geniş Ürün Yelpazesi Ve Mutlak Müşteri Memnuniyetini Esas Alarak Dürüstlük, Güvenilirliğe Dayalı Sigortacılık Hizmetleri Sunmaktadır.

Trafi̇k Si̇gortası Nasıl Yapılır? | Kadirli Emsa Sigorta
  • Anasayfa|
  • Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?

Trafik sigortası, motorlu taşıt sahipleri tarafından yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Araba sahipleri, araç sigortası ile hasar ve sağlık masraflarını karşılar ve güvence altına alır.

 

Trafik sigortası, motorlu taşıt sahipleri tarafından yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Araba sahipleri, araç sigortası ile hasar ve sağlık masraflarını karşılar ve güvence altına alır. Kanunen de zorunlu olarak belirtilen bu sigorta türünün neden ve nasıl yapılması gerektiğini bilmek önemlidir.

 

Peki trafik sigortası yenileme nasıl yapılır? Sıkça merak edilen bu konuyu derinlemesine ele aldık. İyi okumalar!

 

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Gerekli?

Trafik sigortası zorunlu yaptırma 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde belirtilmiştir. Araçların trafik esnasında gerçekleşen herhangi bir kaza durumunda hasar alması durumunda sigorta devreye girer.

 

Zorunlu trafik poliçesi ile diğer araçlarda meydana gelen hasarlar karşılanır. Bununla birlikte 3. kişilerin yaralanması durumu da teminat kapsamında yer alır. Çünkü araba sigortası, poliçe süresi boyunca maddi ve bedensel zararları güvence altında tutar.

 

Trafik Sigortası Avantajları Nelerdir?

Trafik sigortasının faydaları hem araç sürücülerini hem de 3. kişileri yakından ilgilendirir. Bu faydaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

 

Mali Güvence

Araba poliçesi, kaza durumunda karşı tarafın maddi zararlarını karşılar. Bu, beklenmedik büyük maliyetlerden korur.

 

Yasal Zorunluluk

Türkiye'de araç sigortası yaptırmak kanuni bir zorunluluktur. Sigortasız araç kullanma durumunda cezai yaptırımlar uygulanır.

 

Araç Muayenesi

Zorunlu araba sigortası olmayan bir araç, muayeneye giremez. Sigorta, aracın yasal düzenlemelere uygun olduğunu gösterir.

 

Huzur ve Güven

Olası bir kaza durumunda araç sigortası maddi bir yükten korur. Ayrıca kişilere manevi bir rahatlama da sağlar.

 

Güvenli Sürüş

Trafik poliçesi hem sürücünün hem de yolculuğun diğer unsurlarının güvencesini sağlar. Herkesin güvenli bir sürüş deneyiminin önemi konusunda aktif bir rol oynar.

 

Trafik Sigortası Kaç Yılda Bir Yapılır?

Trafik sigortası, trafik sırasında yaşanan durumlarda sürücülerin hakkını korur. Araç sahiplerini yakından ilgilendiren poliçe trafik sigortası 1 yıldır. Süre bitiminde sigorta yenileme işlemleri yapmak zorunludur.

 

Araç sigortası istenilen bir tarihte yapılabilir. Bu zaman, araçların sıfır ve ikinci el olma durumlarına göre değişkenlik gösterir. Sıfır araçlarda alım sonrası hemen yapılmalıdır. 2. el araçlarda ise noter satışı sonrası ilk 15 gün içinde işlem tamamlanır.

 

Bu durumda bilinmesi gereken bir faktör vardır. Eski ruhsat üzerine kayıtlı olan sigorta yeni yapılacak olan sigorta için işlemez durumdadır. Eğer eski araç sahibinin sigortası var ise 15 gün sigortanın devamı söz konusudur. Bu süre içinde sigorta yenilenmezse araç sahibine ceza kesilir. Ayrıca trafikten menedilme durumu gerçekleşir.

 

Araç sigortası olmayan veya yenileme işlemi yapılmamış bir araç trafiğe çıkamaz. Sürücüler cezai işlem ile karşı karşıya kalırlar. Özellikle rutin kontroller ve çevirmelerde bu durum yaşanırsa araç bağlanabilir. Araç sürücüleri araçlarını alabilmek için belirli prosedürlere uymak zorundadırlar.

 

Trafik sigortası konusunda daha fazla detaya ulaşmak için “Trafik Sigortası Kapsamı ve Teminatları” başlıklı içeriğimize göz atmanızı tavsiye ederiz.

 

Trafik Sigortası Yenileme Önemi Nedir?

Trafik sigortası yaptırılması hâlinde araç sahipleri pek çok avantajdan faydalanabilir. Kusurlu oldukları bir kaza durumunda maddi ve manevi hasarları ödemezler. Çünkü bu hasarlar, sigorta kapsamı altındadır. Bununla birlikte vefat durumlarında ve büyük kazalarda ortaya çıkan masraflar fazla olabilir.

 

Sigorta yaptırma ve yenileme işlemlerini tamamlamamış araç sürücüleri kazalardaki masrafları karşılamak durumundadır. Araba sigortası, karşı taraftaki hastane ve bedeni gibi hasarları karşılar. Malullük ve vefat durumları da buna dâhildir. Sigorta süresi bir yıl olduğu için bu süreyi geçirmemek ve zamanında yaptırmak önem taşır.

 

En doğru karara ulaşabilmeniz için karşılaştırma yapacağınız uygun sigorta teklifleri kapsamlı olarak size sunuyoruz. Böylelikle yenileme zamanına dair tüm kaygılarınızı ortadan kaldırıyoruz. Bu süreçte araştırma yapmanıza gerek duymadan en uygun trafik sigortası teklif ile kolayca poliçenizi yenileyebiliyoruz.

 

En uygun trafik sigortası fiyatları öğrenmek isterseniz “Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları 2023 Ne Kadar?” adlı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

 

Trafik sigortası yenileme hasarsızlık indirimi var mı?

Evet, trafik poliçe yenileme işlemi yapılırken hasarsızlık indiriminden yararlanılabilir. Bunun için öncelikle poliçe süresi boyunca herhangi bir kazaya karışmamak gerekir. Yani hasar kaydının olmaması önemlidir. Bununla birlikte bütçe kontrolü sağlayarak yenileme maliyetini düşürür.

 

Trafik sigortası yenileme kaç gün içinde yapılmalı?

Araç sigortası yenileme işlemi poliçe bitiminden hemen sonra yapılmalıdır. Genellikle poliçe bitimi sonrası bir ay içinde işlemlerin yapılması önerilir. Bu süre zarfında önerilen sigorta teklif al seçeneğine başvurulabilir ve teklifler arası karşılaştırma yapılabilir.

 

Sigorta yenilenmediği takdirde ise o süre içinde bir kazaya karışılması durumunda masraflar sürücüye ait olur.

 

Trafik sigortası 1 gün gecikirse ne olur?

Araç poliçesi gecikirse sürücüler cezai yaptırımlarla karşılaşır. Yenileme zamanı bir gün gecikirse araç sahipleri yüzde 5 gibi bir oranda ceza öderler. Her 30 gün için ise yüzde 5 oranında artış yaşanır. Bundan ötürü zamanında yenileme ve ödeme işlemleri gereklidir.

 

Cumartesi trafik sigortası yapılır mı?

Araç zorunlu trafik sigortası yaptırmak için hafta sonu işlemleri, pazartesi günü tamamlanır. Yani cumartesi veya pazarı takip eden ilk pazartesi yenileme işlemi yapılabilir. Bu süre zarfı boyunca araç sahipleri herhangi bir ceza ile karşılaşmazlar. Çünkü pazar günü trafik sigortası şirketleri kapalı olur.

 

Trafik sigortası kaç yıllık?

Zorunlu araba sigortası poliçesi geçerlilik süresi bir yıl olarak belirlenmiştir. Poliçe bittiği durumda hemen yenileme işlemi yapmak gerekir. Kanunen de zorunlu olan sigorta türünün yenilenmemesi durumunda bazı olumsuz durumlarla karşı karşıya kalınır. Araç trafikten menedilir ve sürücü, olası bir kaza durumunda masrafları kendi karşılar.

 

Trafik sigortası sorgulama nasıl yapılır?
Sigorta sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilir. Aşağıdaki adımların uygulanmasıyla sorgulama sonuçlarına ulaşılır:

 

www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama adresine girilir.

Aracın plakası yazılır.

“Sorgula” butonuna tıklanır.

Poliçe detaylarını incelenir (Sigorta başlangıç ve bitiş tarihi, sigorta şirketi bilgileri).

 

Trafik sigortası yaptırmazsak ne olur?

Trafik sigortası olmadan yakalanırsanız ne olur sorusunun cevabını bilmek gerekir. Sigortası olmayan bir aracın kara yolunda olması hâlinde sürücü para cezası ödemek zorundadır.

 

Bu şekilde aracın muayeneye girmesi de imkansızdır. Çünkü sigortası olmayan bir araca muayene yapılmaz. Her açıdan bakıldığında sigortanın zamanında yaptırılması ve yenilenmesi son derece önemlidir.

0530 027 0724